Commissaris van de Koning brengt ambtsbezoek aan Midden-Drenthe

8 juli - Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma bracht op vrijdag 5 juli een ambtsbezoek aan de gemeente Midden-Drenthe. Samen met burgemeester Jan Zwiers sprak ze onder meer met medewerkers van Abdij de Westerburcht, vrijwilligers van Dorpenoverleg Midden-Drenthe en Dierenweide Stroomdal en het college van B en W en raadsleden.

Foto van de burgemeester en commissaris van de Koning met vrijwilligers en medewerkers van Abdij de Westerburcht

In het ambtsbezoek kwamen actuele uitdagingen en ontwikkelingen in de gemeente Midden-Drenthe aan de orde. Het bezoek startte met een lunch en presentaties bij Abdij de Westerburcht in Westerbork. Onder meer de inloopvoorzieningen in Smilde, Beilen en Westerbork werden belicht. Bewoners kunnen elkaar hier op een laagdrempelige manier ontmoeten in hun dorp of wijk. Naoberkracht Witteveen lichtte toe hoe zij zelf zorg en welzijn in hun dorp vormgeven, met eigen netwerken en gezamenlijke voorzieningen.

Daarna fietsten de commissaris en burgemeester naar het dorpshuis Holthe, Lieving en Makkum voor een ontmoeting met Dorpenoverleg Midden-Drenthe. Als erkende gesprekspartner is dit een ‘spin in het web’ in de gemeente, die de leefbaarheid in dorpen en buurten versterkt. Vervolgens stond een bezoek Dierenweide Stroomdal op het programma. Vrijwilligers beheren en onderhouden de deze dierenweide in Beilen, met aandacht voor educatie. 

Het bezoek eindigde op het gemeentehuis in Beilen, met gesprekken met de burgemeester, wethouders en fractievoorzitters. Hier kwamen belangrijke dossiers en de veranderende verhoudingen in de maatschappij aan de orde.

Een ambtsbezoek van de commissaris van de Koning is een speciale aangelegenheid. De commissaris bezoekt vaker de gemeente Midden-Drenthe, maar een ambtsbezoek volgt vanuit de rol als rijksorgaan. Met het bezoek, dat eenmaal per ambtstermijn plaatsvindt, krijgt de commissaris een beeld van het lokale bestuur en de lokale gemeenschap.

Foto van een vrijwilliger die een toespraak houdt
De burgemeester en commissaris van de koning aan tafel met vrijwilligers
Foto van dorpenoverleg Midden-Drenthe die met de Commissaris van de Koning aan tafel zitten
2 personen op de fiets