Stille tochten in Midden-Drenthe

24 april - Op zaterdag 4 mei herdenken we hen die voor onze vrijheid vochten, maar omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. Daarom zijn er op verschillende plaatsen in onze gemeente stille tochten.

Westerbork

09.45 uur:
Ontvangst in de Stefanuskerk, Hoofdstraat 10 in Westerbork.
10.00 uur:
Start bijeenkomst.  
10.30 uur:
Stil staan bij het centrale monument aan de Hoofdstraat, waar namen worden uitgesproken, bloemen gelegd en er een minuut stilte is. Aansluitend is er een stille tocht naar de begraafplaats. Hier wordt stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers en militairen die daar hun laatste rustplaats hebben gekregen.

Bij de herdenking en stille tocht is burgemeester Jan Zwiers namens de gemeente aanwezig. Er zijn 2 beroeps sergeants eerste klasse aanwezig en het 4 mei comité Westerbork. Kinderen hebben een rol bij de herdenking. De muziek wordt verzorgd door Het Orkest. Na afloop is er de mogelijkheid tot het drinken van een kop koffie. 

Beilen

18.00 uur:
Ontvangst in de Stefanuskerk, Prins Bernhardstraat 12 in Beilen.
18.30 uur:
Start bijeenkomst.
19.10 uur:
Vertrek stille tocht vanaf de Stefanuskerk.
19.25 uur:
Plechtigheid bij het monument aan de Esweg.
20.00 uur:
Herdenking bij het hoofdmonument aan de Torenlaan, 2 minuten stilte. 
20.10 uur:
Plechtigheid met kranslegging bij het Indië-monument.

Bij de herdenking en stille tocht zijn namens de gemeente de raadsleden Arjan van Gelderen en Ageet van Dijken aanwezig. Kinderen van scholen uit Beilen hebben een rol bij de herdenking. De heer H. Hadderingh leest een gedicht. De muziek wordt verzorgd door het Christelijk Mannenkoor CMB en Christelijke muziekvereniging AMDG. Het 4 mei comité Beilen is aanwezig. Na afloop is er de mogelijkheid tot het drinken van een kop koffie. 

Smilde

18.45 uur:
Inloop/ontvangst Koepelkerk, Veenhoopsweg 14 in Smilde.
19.00 uur:
Aanvang bijeenkomst.
19.45 uur:
Vertrek stille tocht vanaf de Koepelkerk naar het verzetsmonument bij Villa Maria.
20.00 uur:
Herdenking en bloemlegging bij het monument. Aansluitend bloemlegging bij Joods monument en Veteranenmonument.
20.40 uur:
Napraten en koffie in het Kompas.

Bij de herdenking en de stille tocht is wethouder Rico Schans namens de gemeente aanwezig. Dirk Huizinga vertelt iets over de Joodse gemeenschap in Smilde. Leerlingen van basisschool De Schutkampen in Smilde hebben een rol bij de bijeenkomst, evenals een begeleiders van Joyce House. Muzikale omlijsting is er in de vorm van orgelmuziek en een bijdrage van een Klezmer-duo. Het 4 mei comité Smilde is aanwezig.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

19.00 uur:
Start slagboom terrein

Bij de herdenking en stille tocht is burgemeester Jan Zwiers namens de gemeente aanwezig.

Organisatie

De 4 mei comités organiseren elk jaar de herdenkingen in onze gemeente. De herdenkingen hebben een ingetogen (rustig) karakter. Laten we met elkaar zorgen dat de herdenkingen goed en met respect voor alle organisatoren en medewerkers verlopen.