Voedselprogramma 'Eten van hier'
In Midden-Drenthe is de voedsel- en landbouwsector van groot belang. Deze sector blijft zich steeds ontwikkelen en staat voor belangrijke uitdagingen om ons voedsellandschap toekomstbestendig te maken. Zoals innovatie, voedselverspilling, verlies van biodiversiteit, gezondheidsproblemen en verduurzaming. Met voedselprogramma ‘Eten van Hier' willen wij samenwerken met inwoners, ondernemers en organisaties om met deze uitdagingen aan de slag te gaan.
Het programma heeft extra aandacht voor:
- Verkorten voedselketen.
- Duurzame voedselproductie.
- Minder voedselverspilling.
- Gezonde voeding.
Doel
In 2040 is Midden-Drenthe een gezonde voedselomgeving:
- Iedereen heeft toegang tot lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel.
- Voedselverspilling proberen we zo laag mogelijk te houden.
Wat we doen
Uiteindelijk willen we lokaal en duurzaam voedsel op de kaart zetten in onze gemeente. Dat doen we door inwoners, bedrijven en organisaties aan elkaar te verbinden en te laten samenwerken. Onze voedselvisie is daarvan de basis. Voorbeelden waar we mee bezig zijn:
- Voedsel Verbindt Midden-Drenthe. Over ontwikkelen van voedselverbindingsplekken in onze gemeente.
- Week van ons Eten. Jaarlijks evenement over voedsel. Een leuk nieuwtje: de landelijke opening in 2026 is in onze gemeente.
- Op Drentse Grond. AgriFood samenwerking in de gemeente.
- De Gezonde Kantine. Verbetering aanbod lokaal en gezond voedsel in de kantine van het gemeentehuis.
Meer informatie
Lees onze Voedselvisie 2025 - 2029 (Lees voor)(pdf, 2.1 MB) .