Kind erkennen

Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap, dan heeft uw kind bij de geboorte wettelijk gezien alleen een moeder. Wilt u de wettelijke vader of duomoeder zijn, dan moet u het kind erkennen. Maak een afspraak met de gemeente en neem mee:

  • Geldig identiteitsbewijs
  • Bij het vastleggen van de achternaam van uw 1e kind moet de moeder ook meekomen
  • Bij een 2e kind uit dezelfde relatie kan de moeder ook schriftelijk toestemming geven. Gebruik hiervoor het toestemmingsformulier (Lees voor)(pdf, 0.1 MB) 

U kunt ook bellen naar (0593) 53 92 22 om een afspraak te maken.

Erkennen tijdens de zwangerschap

Dit betekent dat u vanaf de geboorte de wettelijke ouder bent. Als u bij de erkenning voor uw achternaam kiest dan heeft uw kind deze naam vanaf de geboorte. De kinderen die u en uw partner hierna samen krijgen, krijgen automatisch dezelfde achternaam. Als u niet kiest, krijgt het kind de achternaam van de moeder.

Erkennen op een later moment

U kunt een kind ook erkennen als het al ouder of zelfs meerderjarig is. Vanaf 12 jaar heeft u schriftelijke toestemming nodig van het kind en de moeder. Na 16 jaar is alleen toestemming van het kind nodig.

Ouderlijk gezag

Vanaf 1 januari 2023 krijgen ongehuwde en niet-geregistreerde partners automatisch gezamenlijk met de moeder het ouderlijk gezag. Dit gebeurt als zij hun kind erkennen. U hoeft dan niet samen met de moeder het gezag aan te vragen bij de rechtbank. 

Heeft u uw kind voor 1 januari 2023 erkend, dan moeten de ouders het gezamenlijk gezag wel regelen. Ook als het kind na 1 januari 2023 wordt geboren.