Wethouder Jan Schipper: “We hebben het geluk te mogen wonen, werken en leven in een groene gemeente. En dat groene willen we graag behouden én versterken. Daarvoor is het belangrijk dat we met andere ogen naar de aarde en onze directe omgeving kijken. Eten en drinken maken daar onderdeel van uit. Om te genieten van eten van hier, hoef je niet een eigen groentetuin aan te leggen. Er zijn al veel mogelijkheden. Op verschillende plekken in Midden-Drenthe zijn boerderijwinkels of staan stalletjes langs de weg. Dit gezonde en onbewerkte voedsel willen we meer zichtbaar maken en faciliteren en stimuleren. Ik ben er trots op dat de voedselvisie klaar is en dat we hiermee aan de slag gaan!”
Bouwstenen uit de voedselvisie
In de voedselvisie zijn vier bouwstenen benoemd waarop Midden-Drenthe in wil zetten om focus te bepalen, om op die manier de ambitie waar te maken. De bouwstenen waar Midden-Drenthe mee aan de slag gaat zijn: Het verkorten van de voedselketen, het verduurzamen van de voedselproductie, gezonde voeding en het verminderen van voedselverspilling. De ambitie van de gemeente is: ‘In 2040 is Midden-Drenthe een gezonde voedselomgeving waarbij iedereen toegang heeft tot lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel en proberen wij voedselverspilling tot een minimum te beperken’.
Terugkijken
Het afgelopen jaar is de werkgroep Eten van Hier samen met de samenleving en binnen de eigen gemeentelijke organisatie aan de slag geweest met de voorbereiding op de Voedselvisie van de gemeente. De werkgroep is op voedseltour gegaan en zijn op verschillende locaties binnen de gemeente aan de slag gegaan om samen met de brede samenleving van Midden-Drenthe de voedselvisie vorm te geven.
De gemeenteraad besluit
De voedselvisie wordt in januari 2025 voorgelegd aan de gemeenteraad waarna er kan worden gestart met het uitvoeringsprogramma voor 2025. Elk jaar wordt er een nieuw uitvoeringsprogramma vastgesteld afgestemd op urgentie, behoefte en financiële mogelijkheden