Start bestrijding eikenprocessierups

11 april - Vanaf volgende week start Midden-Drenthe met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Deze maatregel is bedoeld om overlast door de rups en de bijbehorende gezondheidsklachten zo veel mogelijk te voorkomen.

Foto van een eikenprocessierups

Waarom bestrijden we de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups kan flinke overlast veroorzaken. Tussen begin mei en eind juni ontwikkelen de rupsen brandhaartjes die – zelfs nog tot in september – kunnen zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen en luchtwegen. Vooral in dorpskernen, rondom scholen en op drukbezochte routes is het risico op klachten het grootst.

Hoe pakken we dit aan?

De gemeente heeft ervoor gekozen om preventief te bestrijden met nematoden (aaltjes). Dit biologische bestrijdingsmiddel is veilig voor mensen, huisdieren en andere dieren, en wordt gericht ingezet op de plekken waar de afgelopen jaren de meeste overlast was. Denk aan eikenbomen langs fietsroutes, speelplekken en drukke wegen.

Bij deze aanpak is het belangrijk dat de bomen niet volop in blad zitten. Wanneer de eiken nog niet volledig in blad staan, is het bestrijdingsmiddel het meest effectief. Het zorgt ervoor dat de nematoden de rupsen kunnen bereiken voordat ze hun brandhaartjes ontwikkelen, wat essentieel is voor de preventie van gezondheidsklachten.

De bestrijding vindt bewust ’s nachts plaats, omdat het middel bij daglicht minder effectief is. Ook zijn de omstandigheden van groot belang: er moeten genoeg bladeren aan de bomen zitten, het mag niet regenen of te hard waaien, en de rupsen moeten hun tweede vervelling hebben doorgemaakt. In dat stadium eten ze volop bladeren en hebben ze nog geen brandharen – het perfecte moment om in te grijpen.

Natuur krijgt de ruimte

In het grootste deel van het buitengebied wordt niet gespoten. De gemeente kiest daar bewust voor om natuurlijke vijanden van de rups, zoals vogels en insecten, te stimuleren. Slechts 1% van alle gemeentelijke eiken wordt behandeld. Op veel plekken worden nestkastjes geplaatst en wordt er minder gemaaid om een gezond ecosysteem te bevorderen.

Wat kunt u zelf doen?

Ook inwoners kunnen een steentje bijdragen. Denk aan het inrichten van uw tuin met veel groen, het planten van bloemen of het ophangen van nestkastjes en vleermuiskasten – het liefst in de buurt van een eikenboom, maar niet erin, om verspreiding van brandhaartjes te voorkomen.

Wat bij overlast?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat er toch nesten ontstaan. In dat geval kan de gemeente besluiten deze weg te laten zuigen met speciale apparatuur.

Let op: Het gebruik van plastic folie of plakstrips rondom bomen werkt niet en is zelfs gevaarlijk voor andere dieren. Deze methodes worden dan ook afgeraden.

Klachten voorkomen en verhelpen

Gaat u naar een gebied met eikenbomen? Bedek dan uw huid, draag een zonnebril en ga niet op de grond zitten. Vermijd contact met rupsen of nesten.

Heeft u toch klachten? Trek besmette kleding uit, verwijder brandhaartjes met plakband en spoel de huid met lauw water. Krab of wrijf niet. Bij jeuk helpt een verkoelende zalf met menthol, verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. De klachten verdwijnen meestal binnen enkele dagen tot twee weken.