Boom kappen

U mag niet zomaar een boom kappen of weghalen. Wanneer de boomstam op 1,30 meter hoogte boven de grond een doorsnede heeft van 40 cm of meer, heeft u een omgevingsvergunning nodig. Bij een boom met meer stammen meet u alleen de dikste stam. Dit geldt ook voor stevig snoeien. Een omgevingsvergunning vraagt u aan via Omgevingswet.overheid.nl. Daar controleert u ook of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Alleen als u eigenaar bent van een boom kunt u een omgevingsvergunning aanvragen. Een huurder van een woning kan zelf geen vergunning aanvragen.

Goed om te weten

U geeft door in de aanvraag: 

  • Soort boom (bijvoorbeeld een eik of berk).
  • Grootte van de boom.
  • Waar de boom staat.
  • Waarom u de boom wilt kappen.
  • Of herplanting mogelijk is.

U levert ook een situatieschets of duidelijke plattegrond aan. Als u meer bomen wilt kappen dan nummert u de bomen die u wilt kappen. U geeft aan waar de boom staat en maakt foto's van de boom of bomen die u gaat kappen. Deze gegevens hebben wij nodig om uw aanvraag te behandelen. 

Een vergunning kan door ons worden geweigerd. Ook anderen kunnen bezwaar maken tegen de kap van een boom. Zorg daarom vooraf voor toestemming van uw buren.
Na aanvraag geldt een bezwaarperiode van 6 weken. Is geen bezwaar gemaakt, mag u beginnen met kappen. Is wel bezwaar gemaakt, dan moet u de beslissing afwachten. U wordt hierover geïnformeerd.

Een omgevingsvergunning blijft 3 jaar geldig.

Boom kappen op gemeentegrond

U wilt een boom weghalen die op gemeentegrond staat. Daarvoor dient u een aanvraag Kappen gemeentelijke boom in. U heeft een goede reden om een boom van de gemeente weg te halen. Als de gemeente meewerkt aan uw aanvraag, betaalt u 75% van de kosten. Gaat u daarmee akkoord, dan doet de gemeente zelf de aanvraag.

Regelmatig doen wij onderhoud aan bomen in onze gemeente, zoals snoeien en kappen. Het kan zijn dat de boom die u wilt weghalen hierin wordt meegenomen. Hierover wordt u dan geïnformeerd. U hoeft in dat geval niets te betalen.

Bescherming van natuur

Bij het kappen van een boom is het belangrijk dat u geen dieren of bijzondere planten stoort of beschadigd die daar wonen. Dit moet u van te voren onderzoeken. Ook als er geen vergunning nodig is bent u dit verplicht. Bijvoorbeeld nesten van vogels en eekhoorn of vleermuizen. Sommige nesten worden het hele jaar door beschermd, zoals die van reigers, roofvogels en roeken. Als het niet mogelijk is om de boom op een ander moment om te hakken, heb je misschien toestemming nodig van de Omgevingswet onderdeel soorten.

Bijzonderheden

Als wij u een omgevingsvergunning verlenen, kunnen wij extra regels verplicht maken. Zoals het planten van nieuwe bomen, struiken of groen.

Als een boom voor direct gevaar zorgt, kan noodkap plaatsvinden. De gemeente moet hier toestemming voor geven. Noodkap is directe kap.

Wat kost het

Voor behandeling van uw aanvraag brengen wij € 98,05 in rekening.

Contact

U heeft een vraag over kappen of snoeien. Neem contact op met het Omgevingsloket van de gemeente via (0593) 53 96 79. Bereikbaar op:

  • Maandag tot en met donderdag van 8:30 - 12:00 uur.  
  • Maandag tot en met donderdag van 13:00 - 15:00 uur. 
  • Op vrijdag van 8:30 - 12:00 uur.