Achternaam kind kiezen

Bij de geboorte van uw 1e kind kunt u kiezen of uw kind uw eigen achternaam of die van uw partner krijgt. Vanaf 2024 kunt u ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van de ouders. Uw kind krijgt dan een dubbele achternaam. Alle kinderen die u daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als het 1e kind. 

U regelt de achternaam van uw kind bij de gemeente. U kunt de naam van uw kind kiezen: 

  • Voor de geboorte 
  • Bij de geboorteaangifte 
  • Bij erkenning of bij adoptie 

U en uw partner moeten beiden langskomen bij de gemeente. Maak een afspraak via (0593) 53 92 22. 

Goed om te weten

Goed om te weten wanneer u (niet) getrouwd bent of kind in het buitenland geboren is.

U bent getrouwd 

Het kind krijgt automatisch de achternaam van de vader. Wilt u dat uw kind de achternaam van de moeder krijgt, dan wordt er een akte van naamskeuze opgemaakt voor de geboorte van uw kind. 

U bent niet getrouwd 

Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u dat uw kind de achternaam van de vader krijgt, dan moet de vader eerst het kind erkennen. De keuze van de naam wordt in de erkenningsakte opgenomen. Gaat u later toch trouwen dan kunt u alsnog de naam van de andere ouder kiezen. Wij maken dan een akte van naamskeuze op. Deze moet u tekenen bij de huwelijksvoltrekking.  

Uw kind is in buitenland geboren 

U kunt binnen 2 jaar na de geboorte de achternaam van uw kind kiezen. Neem eerst contact op met de gemeente via (0593) 53 92 22. 

Dubbele achternaam kiezen

Vanaf 1 januari 2024 kunt u ook een dubbele achternaam kiezen voor uw kind. U kiest dan voor een combinatie van de achternaam van de moeder en die van de andere ouder. 

Bekijk op Rijksoverheid.nl welke mogelijkheden u heeft bij een dubbele achternaam

Uw kind krijgt de door u gekozen enkele achternaam. U kunt in 2024 nog wel gebruikmaken van de tijdelijke regeling. Uw kind kan dan toch nog een dubbele achternaam krijgen. Voorwaarde is dat uw oudste kind dan op of na 1 januari 2016 is geboren.

Uw oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016. En u wilt een dubbele achternaam voor uw kind of kinderen. Tot en met 31 december 2024 kunt u een dubbele achternaam voor uw kind of kinderen aanvragen. Maak daarvoor een afspraak met ons via (0593) 53 92 22.

Goed om te weten

  • Beide ouders komen langs om de dubbele achternaam officieel te maken
  • U maakt de dubbele achternaam in 2024 officieel. Daarna mag het niet meer
  • Als uw kind een identiteitsbewijs heeft met daarop de enkele achternaam, vraag dan een nieuw identiteitsbewijs aan. U betaalt zelf de kosten. Nieuw identiteitsbewijs aanvragen

Wat zijn de kosten

U betaalt bij tijdelijke regeling dubbele achternaam: 

  • Eerste kind: € 75
  • Elk kind daarna: € 50

Uw kind wordt geboren in 2024. U kunt kiezen voor een dubbele achternaam bij de erkenning.

Wat zijn de kosten

Geen. Let op: bij een dubbele achternaam betaalt u misschien wel kosten. Dat hangt af van uw situatie.

Meer informatie

Via Rijksoverheid.nl Welke achternaam kan ik voor mijn kind kiezen?