Plaagdieren zoals ratten, muizen en wespen
Heeft u last van plaagdieren in of rondom uw woning, dan bent u altijd zelf verantwoordelijk voor de bestrijding of het wegnemen van de overlast. Het gaat dan om bijvoorbeeld ratten, muizen of insecten zoals wespen.
Overlast in parken en speeltuinen
De gemeente is verantwoordelijk voor het beheersen van overlast door plaagdieren in de openbare ruimte. Zoals parken en speeltuinen. Wij bestrijden alleen als er gevaar dreigt voor de volksgezondheid. Wij laten ons hierbij adviseren door het Kenniscentrum en Adviescentrum Dierplagen (KAD).
Voorkom muizen en ratten
U bent zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van muizen en ratten in en rondom uw woning. Bij overlast neemt u contact op met een gespecialiseerd bedrijf. Bestrijden van de overlast heeft geen zin als er voedsel en schuilplekken te vinden zijn voor ratten en muizen. Denk hierbij ook aan goed bedoelde vogelvoedertafels en mezenbollen.
In parken, plantsoenen en sloten bestrijden we geen ratten omdat ze prooi zijn van roofdieren zoals uilen en martersoorten.
Wespen
Wespen in en rondom uw woning kunt laat u verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Vindt u een wespennest in de openbare ruimte, zoals bij een park of speeltuin, meld dit dan bij ons.
Aziatische Hoornaar
Denkt u het nest van een Aziatische hoornaar te zien, meld dit dan direct. Doe dit via Waarneming.nl. Voeg bij de melding een foto van het nest toe.
Bijenzwerm
Bijen zijn nuttige insecten. Voor overlast van een bijenzwerm kunt u het best contact opnemen met een lokale imker. Deze kan de zwerm voor u ophalen.
Steenmarters
De steenmarter is een beschermde diersoort. U mag een steenmarter niet vangen of doden. Wel kunt u zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat ze in uw huis of auto komen. Schakel hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in.
Roeken
Van half maart tot juni is het broedseizoen van roeken. In deze tijd kunnen ze voor overlast zorgen. Na deze periode verspreiden de roeken zich en neemt de overlast af.
Roeken zijn een beschermde diersoort. Ze mogen niet worden verjaagd. Voor het verplaatsen van nesten is toestemming nodig van de provincie Drenthe. Verplaatsen kan alleen als er een geschikte locatie in de buurt wordt gevonden. Omdat het eigenlijk niet mogelijk is om een nieuwe locatie te vinden, zonder dat andere inwoners er last van krijgen, vragen we geen ontheffing aan voor het verplaatsen of verjagen van roeken.
Vragen of advies
Voor vragen of advies over ongedierte neem contact op met de gemeente via (0593) 53 92 22.