Eikenprocessierups wordt 's nachts bestreden

23 april - Elk jaar komt in de warmere maanden de eikenprocessierups weer terug in de bomen. Met hun brandharen zorgen de rupsen voor vervelende gezondheidsklachten. Daarom bestrijdt de gemeente nu alvast. Het is belangrijk dat dit 's nachts gebeurt, omdat het bestrijdingsmiddel niet goed werkt bij zonlicht.

Foto van twee eikenrpocessierupsen

Bij het bestrijden, werken we met een biologisch middel tegen de eikenprocessierups. Dit middel gebruiken we op de plekken waar inwoners de afgelopen jaren het meeste last hebben gehad van de rupsen. Denk bijvoorbeeld aan dorpskernen of schoolroutes. Het middel doodt alleen de rupsen en is veilig voor mensen en andere dieren.

Plakstrips en plastic helpen niet

De eikenprocessierups loopt gemakkelijk over plastic heen. Als hij vast komt te zitten op een plakstrip, raakt hij gestrest en laat hij extra brandharen los. Dat zorgt voor nog meer overlast. Daarnaast zijn plakstrips gevaarlijk voor andere dieren.

Klachten voorkomen

Op plekken met beschermde vlindersoorten en in het grootste deel van het buitengebied spuiten we geen bestrijdingsmiddel. Gaat u naar een (natuur)gebied waar de eikenprocessierups voorkomt, zorg dan dat uw hals, armen en benen bedekt zijn. Doe een (zonne)bril op en ga niet op de grond zitten. Raak de rupsen of hun (oude) nesten niet aan en leg dit ook goed uit aan uw kinderen.

Meer informatie

Kijk voor uitgebreide informatie op de pagina over de eikenprocessierups.