Monument verbouwen

Een monument is een beschermd gebouw. Behoud van een monument is van belang. U bent eigenaar van een monument en u wilt het monument opknappen, verbouwen of slopen. U heeft een omgevingsvergunning nodig. Een omgevingsvergunning vraagt u aan via Omgevingswet.overheid.nl.

Goed om te weten

U heeft geen omgevingsvergunning nodig als het gaat om:

  • Klein onderhoud. Zoals verven van kozijnen in dezelfde kleur of houtrot repareren
  • Aanpassen van onderdelen zonder historische waarde

U checkt via Omgevingswet.overheid.nl of u wel of niet een vergunning nodig heeft.

Na uw aanvraag onderzoeken we of uw werkzaamheden geen invloed hebben op de historische onderdelen van het monument. Voor provinciale monumenten geldt een standaard vergunningsperiode van 8 weken. Die periode kan 1 keer verlengd worden met 6 weken.

Betrek uw omgeving bij uw plannen (participatie)

Betrek mensen, bedrijven of organisaties in uw buurt (belanghebbenden) bij uw plannen voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt. Participatie bij een aanvraag omgevingsvergunning is altijd gewenst, ook als het niet verplicht is. Zie Betrek uw omgeving bij uw plannen welke stappen u bij participatie moet nemen.

Rijksmonument verbouwen

U bent in bezit van een rijksmonument. Als u iets wilt veranderen aan een rijksmonument die onderdelen met historische waarde (kunnen) raken, geldt een uitgebreide aanvraag van 6 maanden (26 weken). Die periode kan 1 keer verlengd worden met 6 weken.

De gemeente vraagt bij een rijksmonument ook advies bij Wegwijzer advies omgevingsvergunning van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Wat kost het

Er zitten mogelijk kosten aan de aanvraag.

Contact

U heeft een vraag over de verbouw van een monument. Neem contact op met het Omgevingsloket van de gemeente via (0593) 53 96 79. Bereikbaar op werkdagen: 

  • Maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 12.00 uur
  • Maandag tot en met donderdag van 13.00 tot 15.00 uur
  • Op vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur