Omgevingsplan

In het omgevingsplan staan allerlei regels over de leefomgeving. Bijvoorbeeld over het gebruik van grond en gebouwen. Het omgevingsplan geldt voor iedereen: inwoners, bedrijven en voor de gemeente zelf. Bekijk ons omgevingsplan op Omgevingswet.overheid.nl of Lokaleregelgeving.nl

 In het omgevingsplan vindt u bijvoorbeeld: 

  • Gemeentelijke regels voor activiteiten die gevolgen kunnen hebben voor de omgeving waar u woont.
  • Waar en hoeveel er gebouwd mag worden.
  • Waar winkels, horeca, woningen en bedrijven mogen komen. 
  • Of op een plek een sportcomplex (sporthal of sportvelden), camping of manege is toegestaan. 
  • Informatie over de natuurlijke, maatschappelijke, sociale en economische omgeving waar u woont.

Het omgevingsplan is op dit moment nog een verzameling van alle oude bestemmingsplannen. Wij hebben tot 1 januari 2032 de tijd om het omgevingsplan om te zetten volgens de regels van de Omgevingswet. Tot die tijd is het soms lastig om het omgevingsplan te lezen. Daarom kunt u met vragen altijd contact opnemen met ons Omgevingsloket. De contactgegevens van het Omgevingsloket staan onderaan deze pagina.

Uw bouwplan en het omgevingsplan

Wilt u iets bouwen of verbouwen, vraag dan een vooroverleg aan. Wij controleren dan of uw aanvraag van de omgevingsvergunning past in het omgevingsplan. Mocht dat niet zo zijn, dan onderzoeken we of we van het omgevingsplan kunnen afwijken. Het kan zijn dat u dan een stedenbouwkundig bureau in de arm moet nemen om u daarbij te helpen. Tijdens het vooroverleg adviseren wij u over de juiste procedure. 

Handboek omgevingsplan

Wij hebben regels over hoe wijzigingen van het omgevingsplan eruit moeten zien. Stedenbouwkundige bureaus kunnen ons handboek omgevingsplan opvragen via gemeente@middendrenthe.nl. U krijgt het handboek dan toegestuurd.

Zienswijze omgevingsplan indienen

Als wij besluiten het omgevingsplan te wijzigen, dan publiceren wij dit in de Krant van Midden-Drenthe en op Overheid.nl. U kunt reageren op dat besluit. Doe dat binnen 6 weken na publicatie op Overheid.nl door een zienswijze in te dienen. Zie Zienswijze omgevingsplan indienen

Contact

U heeft een vraag over bouwen, verbouwen of het omgevingsplan. Of u wilt iets bespreken. Neem contact op met het Omgevingsloket van de gemeente via (0593) 53 96 79. Bereikbaar op:

  • Maandag tot en met donderdag van 8:30 - 12:00 uur. 
  • Maandag tot en met donderdag van 13:00 - 15:00 uur. 
  • Vrijdag van 8:30 - 12:00 uur.