Geboorte doorgeven

Binnen 3 dagen na de geboorte van uw kind moet u aangifte doen in de gemeente waar uw kind geboren is. De aangifte wordt gedaan door iemand die bij de geboorte aanwezig is geweest. Vaak is dat de ouder.

Wanneer geboorteaangifte doen

Kind geboren op Uiterlijk aangifte doen
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag
Zondag Woensdag

U mag geboorteaangifte doen als u:

  • De vader of moeder van het kind bent
  • Bij de geboorte aanwezig was
  • De eigenaar van het huis bent waarin het kind is geboren
  • Hoofd bent of een gemachtigde van de instelling waar de geboorte heeft plaatsgevonden

Goed om te weten

Bij de geboorteaangifte van uw kind maakt de gemeente een geboorteakte op. Dit is het bewijs van de geboorte van uw kind.

Achternaam kind

Ouders kunnen samen de achternaam van hun 1e kind kiezen. De achternaam van de moeder, de vader of de duomoeder. De keuze kunt u voor de geboorte, tijdens de erkenning ongeboren vrucht, of tijdens de geboorteaangifte maken.

Erkenning kind

Kijk bij Erkenning kind.

U kunt de geboorte van uw kind ook doorgeven bij de balie van het gemeentehuis. Maak een afspraak via (0593) 53 92 22 en neem mee:

  • Geldig identiteitsbewijs
  • Trouwboekje of partnerschapsboekje. We kunnen uw kind in het boekje bijschrijven als u dit wilt
  • Bewijs van erkenning als het kind van tevoren is erkend
  • Verklaring van verloskundige die bij de geboorte aanwezig is geweest
  • Als het kind geboren is binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap van 2 vrouwen, een verklaring van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting

U woont in het buitenland

Is uw kind in Midden-Drenthe geboren en woont u in het buitenland, neem dan een verklaring van uw burgerlijke staat en nationaliteit mee naar uw afspraak. Deze verklaring vraagt u aan in uw woongemeente. Soms moet de verklaring gelegaliseerd worden. Kijk voor meer informatie bij legaliseren van een buitenlands document.

Burgerservicenummer voor uw kind

Binnen 1 tot 2 weken na de geboorteaangifte, ontvangen ouders per post het Burgerservicenummer (BSN) van het kind. Het is een paar dagen na de aangifte ook op te zoeken op Mijn Overheid (Persoonlijke gegevens) (u heeft DigiD nodig).